Dani otvorenih vrata Gradskog groblja Varaždin i Židovskog groblja

U sklopu obilježavanja Tjedna znamenitih europskih groblja, Parkovi d.d. i Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava, uz potporu Turističke zajednice grada Varaždina, pozivaju Vas na Dane otvorenih vrata Gradskog groblja Varaždin i Židovskog groblja u Varaždinu 28. i 29. svibnja. Pozivamo sve Varaždinke i Varaždince da nam se pridruže i upoznaju naša groblja iz jedne drugačije perspektive.

Osim što su Varaždinci ponosni na svoj grad oni su ponosni i na svoje groblje koje nije tužno mjesto, kao što groblja obično jesu, već je i park prirode te je pod posebnom zaštitom. Od 2003. godine upisano je u Registar nepokretnih spomenika kulture i ima svojstvo kulturnog dobra. Varaždinsko groblje je najposjećenija turistička destinacija u gradu Varaždinu koju godišnje obiđe oko 60.000 posjetitelja. Varaždinsko počivalište mrtvih, taj uzorno održavani perivoj od pomno oblikovanih i njegovanih thuja te stabala javora, jasena i breza, magnolija i raznog ukrasnog bilja, istodobno je i umjetnička galerija na otvorenom koja se sastoji od spomenika, grobnica i grobnih kapelica. Važni čimbenici ljepote našeg groblja su i detalji od umjetničke vrijednosti, klesani u kamenu pješčenjaku ili lijevani u betonu. Većinom  su to anđeli tužnih lica u stojećem ili sjedećem stavu u rukama drže križeve, vijence, cvijeće ili prema tlu okrenute goruće baklje. Brojni nadgrobnici urešeni skulpturama u kamenu i betonu djela su ambijentalne i umjetničke vrijednosti.

Varaždinsko gradsko groblje član je ASCE (Udruge znamenitih groblja Europe) koja svake godine prvi tjedan u lipnju obilježava tjedan upoznavanja Europskih groblja.

Na grobljima diljem Europe organiziraju se razna događanja, koncerti, izložbe radionice, kako bi građanima približili groblja kroz njihovu povijesnu i kulturnu važnost. Gradsko groblje Varaždin je dio Udruge znamenitih groblja Europe od 2003.godine. Članovi ASCE-a su u Hrvatskoj još groblje Mirogoj u Zagrebu te groblje Kozala u Rijeci. Udrugu čini 179 groblja iz 22 Europske države.

U utorak 28.5. predstaviti ćemo Gradsko groblje Varaždin. Posjetitelji će uz pratnju vodiča upoznati groblje te životopis najpoznatijih osoba koje su na njemu sahranjene.  U razdoblju od 10 do 11 sati te od 17 do 18 sati organizirati će se razgled groblja uz stručnu pratnju a članovi Likovne udruge Varaždin i Likovne udruge Novi Marof izrađivati će likovna djela na otvorenom s početkom u 10 sati.

U srijedu 29.5. ćemo predstaviti Židovsko groblje u razdoblju od 11 do 17 sati. Posjetitelji će uz edukativnu šetnju moći prošetati ovim grobljem te se ukratko upoznati sa židovskim običajima.

Članovi Likovne udruge Varaždin i Likovne udruge Novi Marof na Židovskom groblju izrađivati će likovna djela na otvorenom s početkom u 11 sati.