Završen je III. regionalni seminar o ljudskim pravima

Čakovec je treću godinu za redom ugostio nastavnike povijesti i drugih predmeta koji su sudjelovali u radu III. regionalnog seminara o ljudskim pravima. Ove je godine seminar povodom 70. godišnjice transporta međimurskih Židova u Auschwitz održan pod nazivom “Gdje je bio čovjek?”. Pokrovitelji seminara su bili Predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te Međimurska županija.

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost”

Udruga HERMES je u sklopu projekta “Povijest za svijest” u Hrvatsku dovela putujuću izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”. Izložba je do sada prevedena na brojne svjetske jezike i gostovala je u 40 država. Hrvatska verzija je dopunjena sa šest panela koji kontekstualiziraju slične događaje u Hrvatskoj i povezuju ih sa zbivanjima do raspada Jugoslavije. Autor hrvatskih panela je Miljenko Hajdarović. Nakon gostovanja u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku izložba je 22. svibnja 2014. godine otvorena u Čakovcu. Izložbu su otvorili Matija Posavec, župan Međimurske županije; Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje; te Ankica Nježić, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje. Javnosti se predstavilo i 10 vršnjačkih edukatora Srednje škole Čakovec koji će biti vodiči kroz izložbu (Ivana Topličanec i Martina Petek, Ema Kolarek i Lara Lisjak, Doris Bogdan i Lucija Jambrošić, Karla Zorčec i Timi Vrtarić, Julia Jančec i Tena Biber).

Vršnjački vodiči uz voditelja projekta Miljenka Hajdarovića

Vršnjački vodiči uz voditelja projekta Miljenka Hajdarovića

Seminarski dan

Seminarski dan 23. svibnja počeo je izlaganjem Miljenka Hajdarovića o uvođenju predmeta građanskog odgoja i obrazovanja s velikim potencijalom korelacije s poviješću. Petra Vidović je u ime Goethe Instituta Zagreb predstavila projekt “Dvostruki teret”. Dr.sc. Goran Hutinec je predstavio rad na novom hrvatskom postavu muzeja Auschwitz. Na okruglom stolu “Religija u vrijeme holokausta” izlagali su Kotel Da-Don (Bet Israel, Zagreb), Slobodan Lalić (Srpska pravoslavna crkva), Mevludi Arslani (Islamska zajednica u Hrvatskoj) i dr.sc. Branimir Bunjac (Varaždinska biskupija). Tvrtko Pater i Maja Nenadović su uz pomoć sudionika seminara i 1.d razreda Srednje škole Čakovec odradili radionicu edukativnih metoda Kuće Anne Frank iz Amsterdama. Viša savjetnica Loranda Miletić je održala predavanje o strategiji podučavanja o holokaustu i dala vrlo konkretne naputke kako raditi u nastavi. Za kraj je dr.sc. Danijel Vojak održao zanimljivo predavanje o stradanjima Roma u Drugom svjetskom ratu i tako najavio temu sljedećeg seminara.

Okrugli stol

Okrugli stol

Stručna ekskurzija u memorijalni muzej Mauthausen

33 nastavnika ispred spomenika jugoslavenskim žrtvama

33 nastavnika ispred spomenika jugoslavenskim žrtvama

U rano subotnje jutro 33 nastavnika je krenulo na višesatnu vožnju do austrijskog gradića Mauthausena. Memorijalni centar Mauthausen je donirao besplatno stručno vodstvo i naša grupa nije morala platiti ulaznice. Podijelili smo se na tri grupe i svaka je grupa zasebno uz vodiča istraživala kompleks logora. Grupa je prvo odabrala nekoliko fotografija logora koje su im se činile zanimljivlje i potom su krenuli u istraživanje logora tražeći mjesta s fotografija. Naučilo se puno o povijesti logora, o žrtvama i njihovim mučiteljima, o kamenolomu, stepenicama smrti, krematorijima, barakama, pokušajima bijega i još mnoštvo detalja u 4,5 sata obilaska.

Komentar Romine Volar:

Vidjeti Mauthausen, tek jedan u nizu koncentracijskih logora, slušati potresne podatke, tek dio iz stravičnih događaja, u svakom čovjeku mora pokrenuti lavinu pitanja: Što je čovjek spreman učiniti čovjeku? U ime čega i u ime koga su se činila užasna zlodjela? Kada i zašto čovjek postaje samo broj koji se briše metkom, nožem, plinom, …? Nemoguće je izbrisati iz sjećanja što smo vidjeli i čuli! To ostavlja u srcu i u duši trag, to nameće pitanja: Jesmo li išta naučili iz crne povijesti? Je li čovjek rođen samo zato da uništi čovjeka? Na našem planetu još uvijek ima dovoljno mjesta za sve nas. Ima li ga i u ljudskim srcima? Kada će čovjek biti spreman i riješen biti samo Čovjek? Ne zvijer, ne bezdušnik, ne krvnik koji uništava druge samo zato jer razmišljaju drugačije, jer izgledaju drugačije, jer govore drugačije… Kada će čovjek postati Čovjek?

Komentar Danijela Peveca:

Bilo je izuzetno poučno, lijepo, korisno. Potpuno je drugačije kad vidiš i čuješ točno “sa lica mjesta” što se sve događalo i kako se događalo. Zahvaljujem tebi na pozivu i upućujem javnu pohvalu tebi na trudu i tolikom entuzijazmu s kojim radiš. Radujem se novim izletima i radionicama.

Memorijalni centar Mauthausen

Memorijalni centar Mauthausen

Komentar Anite Škvorc Branda:

U Mauthausenu sam shvatila da ima puno toga što o holokaustu i ljudskoj psihologiji još uvijek ne znam ili ne znam dovoljno. Izuzetno dobro osmišljeno vodstvo kroz muzejski kompleks daje širu sliku funkcioniranja logora i suživota s mjestom Mauthausen. Zadovoljna sam edukacijom! Pohvale organizatoru uz želju da takvih usavršavanja bude što više!

Komentar Tomislava Šimića:

Posjet i razgled koncentracijskog logora Mauthausen me ugodno iznenadio. Razgledavanje logora je bilo predviđeno da traje 3 i pol sata. Prije razgledavanja mi nije bilo jasno na koji bi način razgledavanje moglo trajati toliko dugo. Međutim, uskoro nakon što smo počeli komunicirati s vodičem bilo je jasno da pored toliko detalja i toliko pitanja nas znatiželjnih profesora, razgledavanje će vjerojatno potrajati i dulje. Prije svega, pohvalio bi kompetencije i znanje vodiča. Ne samo da je odgovorio bez zadrške na sva naša pitanja, već je objašanjavao i odgovarao sa velikom uživljenošću i empatijom što je nas dodatno motiviralo da postavljamo još više pitanja. Također, komunikacija vodiča na tečnom engleskom jeziku je bila dvosmjerna. Vrlo dobro je preuzimao vodstvo, a opet u pravom trenutku znao je motivirati svakog pojedinog člana grupe na komunikaciju. Samo razgledavanje logora je budilo u meni tjeskobu, žalost i opetovanu nevjericu u postupke i zlobu čovjeka. Ali opet tu je bio vodič koji je svojim entuzijazmom razbijao te negativne osjećaje. Zanimljivo je bilo vidjeti spomenike koje su podizale razne države u sjećanje na stradale ljude u logoru. Ideološka hladnoratovska obilježja tih spomenika su više nego jasno prisutna. Saznao sam puno novih informacija koje ću moći primijeniti u radu s učenicima. Ništa manje nisu važni osjećaji s kojima sam se suočio jer će mi sigurno pripomoći da bolje predočim učenicima strahote koje su se događale u tom logoru, ali i u ostalim sličnim logorima diljem Europe.

Komentar Ide Ljubić:

Jedno od najvažnijih saznanja koje sam stekla na terenskoj nastavi u koncentracijskom logoru u Mauthausenu je ono o povezanosti lokalne zajednice i stanovništva mjesta Mauthausen, grada Linza i koncentracijskog logora za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Ekonomska i društvena povezanost lokalnog austrijskog stanovništva sa događajima u koncentracijskom logoru, duboko je uznemirujuća činjenica koju sam saznala od našeg vodiča. Istrebljenju zatvorenika logora nisu pridonijeli samo upravitelji i službenici logora, već posredno ili neposredno i stanovništvo koje je posjećivalo logor za vrijeme rata, bilo za vrijeme opskrbe logora ili za vrijeme nogometnih utakmica koje su se održavale na logorskom terenu. Svi oni posvjedočili su strahotama koje su se tamo događale, ali nisu reagirali. Također, teoriju o ”normalizaciji zla” i mišljenja ostalih nastavnika o tome kako je uopće moguće da se na zlo ne reagira, smatram vrijednim znanjem kojeg sam stekla na terenskoj nastavi.
S druge strane, saznala sam i o rijetkim slučajevima pomoći lokalnog stanovništva zatvorenicima, osobito grupi zatvorenika koji su iz logora oslobodili probojem. Svjedočanstva o humanosti, o hrabrosti i riskiranju vlastitog života da bi se pomoglo drugome ostavila su snažan i nezaboravan dojam, a potakla su me i na razmišljanje o vlastitoj i individualnoj odgovornosti pojedinaca u današnjem vremenu.

Zahvaljujemo na pomoći Međimurskoj županiji, te na podršci Školske knjige i Profila.

  • dr.sc. Maja Nenadovic

    Ispred Anne Frank House se ovim putem zahvaljujem prof. Miljenku Hajdarovicu na organizaciji ovog seminara, kao i na impresivnoj ceremoniji otvaranja izlozbe. Poznavajuci situaciju i polozaj nastavnika u Hrvatskoj, cinjenica da postoje profesori koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme da bi organizirali i pohadjali seminare strucnog usavrsavanja mi daje nadu i optimizam. Isto tako mi je drago da nastavnici pozitivno reagiraju na edukativne materijale Kuce Anne Frank, jer je i to znak da prepoznaju potrebu novih generacija za dodatnim i inovativnim sadrzajem, kao i vrijednost Annine ostavstine za covjecanstvo.

  • Milivoj

    Više puta mi se učinilo da teme koje imamo na županijskim vijećima nemaju veze sa stvarnošću i nastavnim programom. I nisam se mnogo prevario. No, od seminara koji se održao u Čakovcu, koristi mogu imati svi koji su mu prisustvovali. Terenska u logor Mauthausen je nešto što će se dugo pamtiti, koliko bi nas imalo priliku otići tamo “usput”? Inspirativno, edukativno putovanje koje odmah stvara neke nove ideje.
    Smatram da je svatko mogao naučiti nešto novog. Ili barem sklopiti novo prijateljstvo 🙂