Sjene proslosti

Sjene prošlosti 2015

Godina 2015. jubilarna je u više pogleda. Vezano uz stradanja civilnog stanovništva u Drugom svjetskom ratu, 2015. ćemo obilježiti 70 godišnjicu završetka tog najvećeg sukoba u ljudskoj prošlosti. Konačni broj žrtava tog sukoba vjerojatno nikad neće biti u potpunosti potvrđen. Mnogi se i danas, sedam desetljeća poslije poraza fašističkih sila, vode kao nestali te članovi obitelji nikad nisu dobili informacije o njima.

Prošle godine naša je udruga započela s projektom „Sjene prošlosti“ koji je namijenjen poticanju istraživačkog rada u povijesti marginaliziranih skupina, odnosno prošlosti koja je nedovoljno istražena iz raznih razloga. Tema prošlogodišnjeg projekta bile su židovske obitelji u našim gradovima i selima. Najbolji rad poslali su učenici Srednje škole Maruševec s pravom javnosti koji su istražili povijest lepoglavskih i ivanečkih Židova. Za nagradu su u srpnju sudjelovali u dvotjednoj edukativnoj Školi mira u Kampu mladih u istarskoj Savudriji. Svoj su rad predstavili i na državnom Stručnom skupu o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti koji se održao u siječnju, u Varaždinu.

Želeći dati svoj doprinos u istraživanju povijesti dvadesetog stoljeća, predlažemo novu aktivnost u sklopu projekta „Sjene prošlosti“. Projekt je namijenjen učenicama i učenicima, učiteljima/cama, profesorima/cama, voditeljima/cama školskih grupa koje se bave zavičajnošću, povijesti, kulturom pisanja, novinarstvom te svim zainteresiranima. Cilj je da se učenici aktivno uključe u prikupljanje sjećanja ljudi. Zanimljive su nam uspomene i reakcije na važne događaje, sudionike, informacije o stradanjima, borbama, nestašicama hrane, posjetama visokih dužnosnika. Kao izvor neka posluže starije osobe koje će rado progovoriti o svom viđenju Drugog svjetskog rata te spomenička baština. Učenici bi na temelju svjedočanstava i ostalih izvora sastavili povijesni tekst prema svim pravilima struke (sa bilješkama, slikovnim i tekstualnim prilozima, imenima kazivača, izvorima i literaturom) te ga zatim poslali Povjerenstvu koje će odlučiti o najboljem radu. Rad je potrebno poslati u MS Word verziji (grafički prilozi u privitku, JPEG).

Autorima najboljeg teksta dodijelit će se priznanja u sklopu svečane akademije, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, 6. svibnja 2015. kada će se održati centralna proslava obljetnice završetka Drugog svjetskog rata za Varaždinsku županiju. Rad će biti objavljen na stranicama Hrvatskog povijesnog portala te će pobjednik dobiti preporuku za odlazak u Kamp mladih u Savudriji.

Rok za predaju radova je 20. travanj 2015. Molim Vas povratnu informaciju, ako ste zainteresirani – prijavite učenike svoje škole. Prijava mora sadržavati naziv škole, imena mentora i učenika te naselje koje istražujete.

Prijavu, kao i sva dodatna pitanja, šaljite na e-mail  mdretar@net.hr