Predstavljamo finalistice natječaja Dignitas 2017: Dragana Rakonca

Treća finalistica natječaja Dignitas 2017 koju ćemo predstaviti je Dragana Rakonca. Diplomirala je Pedagošku akademiju i Edukacijsko rehabilitacijski fakultet. Trenutno radi kao učiteljica savjetnica u Osnovnoj školi Josipa Račića u Zagrebu. Županijska je voditeljica stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje i jedna od pokretača Županijske smotre iz građanskog odgoja i obrazovanja za Grad Zagreb. 

O sebi još piše:

“Jedna sam od autorica priručnika i udžbenika Zaštita potrošača čiji je nositelj AZOO-e i Priručnika za potrebe Modula odgoja i obrazovanja za promicanje ravnopravnosti spolova. Sudjelovala sam u pripremi Zbirke nastavnih materijala – Obrazovanje protiv korupcije u suradnji s Forumom za slobodu odgoja, testiranju priručnika Vijeća Europe za GOO-e „Živjeti demokraciju“ i Provjeri i analizi udžbenika za učenike srednjih škola – Moj novac, moja budućnost. Nekoliko puta sam s učenicima sudjelovala na Državnoj smotri iz područja Nacionalnog odgoja i obrazovanja za ljudska prava.”

Radeći na Projektu građanin – DODIR PRIČA učenici su uočili, istraživali i razumjeli problem nedostatka taktilnih slikovnica za učenike njihove dobi.

Istraživali su zašto je to tako i mogu li pomoći. Prepoznali su nepoštivanje prava djeteta u ovom slučaju slabovidnih i slijepih učenika i odlučili aktivno sudjelovati u rješenju ovog problema. Napravili su nekoliko taktilnih slikovnica u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe Zagreb. Kroz radionice projekta učenici su se sve više senzibilizirali za potrebe slijepih i slabovidnih osoba kao i za osobe s posebnim potrebama općenito. Taktilne slikovnice su poklonili Hrvatskoj knjižnici za slijepe i Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek.”