Loranda Miletić

Nagrada Dignitas Lorandi Miletić

Milivoj Dretar, koordinator Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava, danas je u Dubrovniku predao posebnu nagradu Dignitas Lorandi Miletić, višoj savjetnici za povijest pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. U nastavku prenosimo govor održan na IV. regionalnom seminaru o ljudskim pravima kojeg je gosp. Dretar održao povodom dodjele nagrade.

“Tijekom školovanja, a potom i u profesionalnom radu, svakome pojedincu potrebna je potpora, kako stručna i institucionalna, tako i prijateljska i obiteljska. Kad zapnete negdje u poslu, u nekoj nastavnoj jedinici, nekom nepremostivom problemu – uvijek postoji rješenje. Ne samo ona suhoparna rečenica koju nam u nasljeđe ostavi stariji kolega ili nezainteresirani ravnatelj. Ponekad tražite više, želite pokazati što znate jer možete to odlično napraviti. I tada svakom godi pohvala. Posao učitelja ili nastavnika uistinu nije lak. Stoga nam lakne kad znamo da negdje tamo, iza hrpa papira i knjiga sjedi jedno prijateljko lice, osoba koja će vam pomoći.

Svi smo tu jer smo istinski zainteresirani za povijest, jer poučavamo o holokaustu, jer nas brine stanje ljudskih prava i želimo to na najbolji način prenijeti učenicima. To su teške teme o kojima trebamo još učiti na seminarima u inozemstvu ili u Hrvatskoj. A tko je tu bio od početka? Tko nas je upućivao da se prijavimo na natječaje, da predložimo naše radionice, da hrabro nastavimo s poslom kojeg smo započeli? Od samog početka organizirala je odlazak sad već stotina učitelja u Yad Vashem u Izrael, na Šoa Memorial u Pariz, na seminare u Ameriku, Pestalozzi program… Idite, čujte kako se radi i pošaljite mi informaciju kako je bilo, rekla bi. Širom Hrvatske organizirala je već petnaest seminara o holokaustu, ljudskim pravima i sprečavanju zločina protiv čovječnosti. Pritom je uvijek saslušala naše prijedloge i komentare, a usput nam davala savjete. Iako nam je nadređena, u njenom se društvu osjećamo ravnopravno. Dostojanstveno. Prijateljski. Ljudski.  Hvala Vam draga Loranda!

Povodom dodjele nagrade „DIGNITAS“ Upravni odbor Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava posebnom odlukom dodjeljuje priznanje višoj savjetnici za povijest Lorandi Miletić.

U Čakovcu, 27. siječnja 2018.”

  • Čestitam od srca! To je najmanje što smo mogli učiniti kao znak zahvale!