Jewish Monument at Mauthausen Memorial Site

III. regionalni seminar o ljudskim pravima

Povodom obilježavanja 70 godina od transporta međimurskih Židova u Auschwitz Udruga za edukaciju i promociju ljudskih prava organizira “III. regionalni seminar o ljudskim pravima” pod nazivom “Gdje je bio čovjek?”. Seminar će se održati od 22. do 24. svibnja 2014. godine. III. regionalni seminar o ljudskim pravima se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike dr. Ive Josipovića, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te Međimurske županije.

Prvi dan ćemo otvoriti izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”. Tijekom drugog dana uz predavanja i radionice održati ćemo i okrugli stol “Religija u vrijeme Holokausta”. Treći dan smo rezervirali za terensku ekskurziju u spomen područje logora Mauthausen-Gusen u Austriji.

Razina i vrsta stručnog skupa: regionalni, trodnevni

Namjena: program je namijenjen svima koji su zainteresirani za pitanje ljudskih prava, a posebno nastavnicima povijesti, građanskog odgoja, politike, sociologije, vjeronauka, etike…

Mjesto održavanja: dvorana zgrade Scheier, Matice hrvatske 1, Čakovec

Zgrada Scheier

Zgrada Scheier

Terenski rad: Mauthausen Memorial (KZ-Gedenkstatte Mauthausen) –> stručno vodstvo će biti na engleskom jeziku

Eingangsgebäude mit Haupttor KZ Mauthausen

Eingangsgebäude mit Haupttor KZ Mauthausen

Broj polaznika: 50

Rok prijave: Obavezna online prijava na web stranici Udruge. Prijave se primaju do popunjenja kvote. Prvi krug registracije za III. regionalni seminar o ljudskim pravima je zatvoren. Nakon provjere uplata otvoriti ćemo 2. krug za preostala mjesta. Nakon toga postoji još mogućnost registracije samo za seminarski dan u Čakovcu (23.5.) za koji ćete se registrirati na EttaEdu. Za sve informacije i dalje pratite našu Facebook stranicu i web stranicu Udruge.

Predavači: Maja Nenadović (Anne Frank House, Amsterdam), Loranda Miletić (Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb), Petra Vidović (Goethe Institut, Zagreb), Goran Hutinec (Filozofski fakultet, Zagreb), Kotel Da-Don (Bet Israel, Zagreb), Ivan Brodić (Evangeličko luteranska crkva u RH), Slobodan Lalić (Srpska pravoslavna crkva), Mevludi Arslani (Islamska zajednica u Hrvatskoj), Danijel Vojak (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), Miljenko Hajdarović (Srednja škola Čakovec), Maja Dubljević (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću) te dr.sc. Branimir Bunjac (Varaždinska biskupija).

Ciljevi:

  • proširiti znanja o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti tijekom Drugog svjetskog rata u regiji
  • unaprijediti  svoje vještine  i  znanja  u  pogledu  pitanja  ljudskih  prava, smanjenja predrasuda,  te  boljeg razumijevanja povijesnih i  suvremenih oblika netolerancije i diskriminacije
  • upoznati se sa smjernicama za poučavanje o holokaustu i drugim genocidima i biti osposobljeni za primjenu suvremenih pristupa i metoda poučavanja i učenja

Napomene:

  • Organizator ne snosi troškove prijevoza, prehrane ili smještaja sudionika!
  • Dolazak: Autobusni kolodvor je oko 300 metara od mjesta održavanja seminara, a željeznička stanica oko 1,5 kilometara. Za one koji dolaze autom u blizini je veliki parking (tzv. MTČ parkralište).
  • Hrana i piće: Seminar se održava u samom centru grada oko kojeg ima više kafića, pekara, samoposluga, restorana i objekata brze prehrane.
  • Smještaj: Hotel Park je udaljen manje od kilometra.
  • Potvrde: Potvrde o usavršavanju će preko EttaEdu izdavati županijski aktivi povjesničara.
  • Stručno vodstvo u Mauthausenu će biti na engleskom jeziku.
  • Ettaedu:

Voditelj: Miljenko Hajdarović, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava, Dr. Ive Kečkeša 16, 40323 Prelog, miljenko@hajdarovic.com

Seminar se organizira uz podršku Županijskog stručnog vijeća učitelja povijesti Međimurske Županije i Međužupanijskog stručnog vijeća profesora povijesti srednjih škola Međimurske i Varaždinske županije.
Pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Jewish Monument at Mauthausen Memorial Site

Jewish Monument at Mauthausen Memorial Site