Znanjem protiv mržnje

Znanjem protiv mržnje naziv je stručno-edukativnog seminara koji se svake godine održava u Varaždinskoj županiji te je namijenjen učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola. Održavanje se provodi u studenom kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije ( 9. studenog) na obljetnicu Kristalne noći – vrhuncu antisemitskih izgreda u nacističkoj Njemačkoj. Te su noći 1938. godine Hitlerovi pristaše širom Njemačke demolirali i zapalili sinagoge i židovske trgovine, oskvrnuli židovska groblja, a u strašnom pogromu poginulo je više od 90 Židova. 30 000 odvedeno je u koncentracijske logore gdje su kasnije većinom pobijeni. Na kraju svega, Židovi su još morali platiti ogromnu odštetu (nad njima samima) od milijardu maraka.

Obilježavanje tog događaja potaknuo je Udrugu za edukaciju i promicanje ljudskih prava da priredi projekt preko kojeg bi se učenici bolje upoznali sa poviješću mržnje i diskriminacije, stekli nova saznanja o prevenciji nasilja nad slabijima, zauzimali pozitivni stav prema pripadnicima manjina. Projekt Znanjem protiv mržnje okuplja sve zainteresirane za učenje o toleranciji, diskriminaciji, rasizmu, ksenofobiji i drugim oblicima ljudske mržnje, učenje o marginalnim skupinama, slabije poznatim povijesnim događajima i osobama. Jedan od ciljeva je i da se učitelje i profesore potiče na obilježavanje sličnih događaja u budućnosti, organiziranje tematskih dana i predavanja na temu ljudskih prava, sve u svrhu osvješćivanja učenika i pripreme za aktivno sudjelovanje u budućim europskim građanskim inicijativama. Svake godine seminar ima drukčiju središnju temu te se odvija u drugom mjestu.

Ovom edukativnom projektu potporu pružaju jedinice lokalne samouprave, osnovne i srednje škole, muzeji, znanstvene institucije, veleposlanstva stranih država u Hrvatskoj. Partner projekta je Varaždinska županija.

Autor i voditelj projekta je Milivoj Dretar, profesor povijesti i geografije, koordiantor udruge za Varaždinsku županiju.

1. skup Znanjem protiv mržnje održao se 9.11.2012. u Varaždinu

Sudjelovali su predstavnici učenika iz I., II., III., IV., VI., „Petar Zrinski“ Jalžabet i OŠ Kneginec te Gospodarske i Medicinske škole Varaždin koja je bila službeni domaćin projekta. Tema seminara je bio antisemitizam. Sudionici su razgledali Židovsko groblje gdje su sadili žute šafrane u okviru projekta „The Crocus“, a potom se skup nastavio u Glazbenoj školi u Varaždinu. Izlaganja su održali Milivoj Dretar i Štefanija Novak te gđa Michal Hershkovitz, konzulica Države Izrael u Hrvatskoj. Pogledan je film Moramo pamtiti u suradnji s Festivalom tolerancije iz Zagreba.

2. skup Znanjem protiv mržnje održao se 13.11.2012. u Novom Marofu

Sudjelovalo je više od 200 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, a skup se odvijao u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u N. Marofu. Tema skupa bila je diskriminacija. Glavni partner bio je Festival tolerancije iz Zagreba u čije je ime sudjelovao svjetski poznati producent Branko Lustig, logoraš njemačkih logora. Za sudionike je priređeno Edukacijsko jutro gdje je g. Lustig govorio o svojim sjećanjima na svoje zatočeništvo, a poslije odgovarao na pitanja učenika. U programu su sudjelovali Milivoj Dretar i Tara Majstorović. Pogledan je i film Nadarena djeca.

3. skup Znanjem protiv mržnje održao se 13.11.2014. u Ivancu

Sudjelovalo je oko 150 učenika i učitelja iz osnovnih i srednjih škola s područja Ivanca i Varaždina. Domaćini projekta su bili Srednja škola Ivanec i i OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec. Seminar je posvećen Ani Frank i 70. godišnjici njenog zadnjeg zapisa u poznati Dnevnik. Posebna gošća bila je gđa Ellen Berends, nizozemska veleposlanica koja je i održala izlaganje o Ani Frank. U programu su sudjelovali: Sonja Poljak, Mislav Mraz, Milivoj Dretar, Helena Šantek te učenici OŠ iz Ivanca, SŠ iz Maruševca i Gospodarske škole iz Varaždina. Sudionici su pogledali film Kratki život Anne Frank.

4. skup Znanjem protiv mržnje održao se 18.11.2015. u Varaždinskim Toplicama

Sudjelovalo je blizu 100 sudionika, učenika iz Varaždinskih Toplica, Jalžabeta, Martijanca, Varaždina, Koprivnice. Domaćin projekta bila je OŠ „Antuna i Ivana Kukuljevića“ i gradonačelnica Goranka Štefanić, a skup je posvećen završetku Drugog svjetskog rata. Kako se termin poklopio s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara, skup je započeo prigodnom prezentacijom o Vukovarskoj bitki. Partner skupa bilo je Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u čije je ime sudjelovala gđa Elke Tiedt. Ostali predavači bili su: Drago Ilić, Spomenka Vlahović, Milivoj Dretar, Mislav Mraz, Lana Lovrenčić i Nikola Puharić. Emitiran je i kratki dokumentarni film Djeca iz sjene o spašavanju židovske djece tokom rata na ludbreškom području. Film je nastao u radionici Školske družine „Suhodol“ iz Jalžabeta.

5. skup Znanjem protiv mržnje održao se 15.4.2016. u Koprivnici

Ovaj se stručno-edukativni skup iznimno održao u Koprivnici, na tlu Koprivničko-križevačke županije. Skup je posvećen 75. godišnjici nastanka Danice, prvog koncentracijskog logora u NDH. Neposredno pred skup održala se komemoracija za žrtve logoraša Danice, a potom i prigodna muzejska izložba dokumenata o tom logoru. Domaćin je bila Gimnazija „Fran Galović“ u Koprivnici, a na skupu su govorili: Lidija Vranar, Zoran Pintarić, Goran Hutinec, Milivoj Dretar, Gordana Trnski, Dorian Dević i Leon Jakopović, a naglasak je bio na zavičajnoj prošlosti koprivničke Podravine tokom Drugog svjetskog rata. Ovom skupu prisustvovala je većina učitelja i profesora povijesti iz KKž jer je osmišljena kao stručni skup. Potporu je pružila Koprivničko-križevačka županija.

6. skup Znanjem protiv mržnje održao se 9.11.2016. u Varaždinu

Tema skupa bila je nasljeđe rata, a glavni partner Veleposlanstvo Kraljevine Norveške. Skupu je prisustvovalo 40-ak učenika i profesora iz varaždinskih srednjih škola, domaćin je bila Prva gimnazija Varaždin. Sudjelovali su Margunn Myro i Synøve Ålmas koje su govorile o Norveškoj 1945. i suđenju V. Quislingu, Marinela Marčetić s temom o izbjeglicama, Milivoj Dretar koji je govorio o pomirenju država nakon 1945. i muzejskom postavu u Auschwitzu te učenici OŠ „Ivan Kukuljević Sakcinski“ koji su predstavili temu Kultura sjećanja: narodni heroj Josip Kraš.