II. regionalni seminar o ljudskim pravima – Žene u društvu

Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava uz potporu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije i Županijskog stručnog vijeća učitelja povijesti organizirala je II. regionalni seminar o ljudskim pravima – “Žene u društvu”. Seminar je održan 18. svibnja 2013. godine u Dvorani Zrinski/Scheier u Čakovcu. Organizaciju seminara vodili su Miljenko Hajdarović, Roberta Barat, Snježana Odak Hrkač i Višnja Matotek.

2seminar-kolaz

Seminar su pred četrdesetak sudionica i sudionika otvorile Roberta Barat i Snježana Odak Hrkač.

U prvom predavanju dana dr.sc. Mirela Holy je otvorila temu ekofeminizma pod nazivom „Ekofeminizam – suprotstavljanje dominaciji nad ženama i prirodom“ s kojom su se mnogi susreli po prvi puta. Više o ekofeminizmu možete doznati iz sljedećeg članka. Nakon predavanja usljedila su mnoga pitanja zainteresiranih sudionika od kojih su neki tražili dodatna pojašnjenja teme, te do lagano provokativnih pitanja “gdje prestaje feminizam, a počinje ženski šovinizam”. Raspravu je moderirala Aleksandra Ličanin.

U drugom predavanju „Odgoj za rodnu ravnopravnost“ dr.sc. Majda Rijavec je prisutnima pojasnila vrste diskriminacije koja se vrši nad djevojčicama i dječacima uz više ilustrativnih i multimedijskih primjera.

Vrlo zanimljivo predavanje „Nekoliko crtica o životu i položaju Romkinja“ uz kasniji razgovor održale su Nadica Bogdan i Sanja Drakulić. Prikazale su položaj Romkinja u naselju kraj sela Orehovica sa nekoliko statističkih informacija o broju djece i obrazovanju. Zaključile su da se položaj Romkinja konstantno poboljšava, ali još uvijek ima mjesta za napredak u obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvu.

Učenici Mario Srpak i Emil Miroslav Mesarić iz Srednje škole Čakovec i Barbara Šimić iz Gimnazije Čakovec su uz pomoć mentora Miljenka Hajdarovića pojasnili što su do sada naučili i radili u sklopu projekta “Free2Choose”.

U popodnevnom dijelu glavnu ulogu predavača su preuzeli povjesničari. Mr.sc. Sonja Poljak je u predavanju „Obiteljsko-pravni položaj žena u Varaždinu u razdoblju od 1550. do 1650. godine“ pojasnila položaj žena i razlike u tretiranju muškaraca i žena. Predavanje je zasnovano na proučavanju arhivske građe.

Dr.sc. Suzana Jagić je u predavanju „„Jer kad žene budu žene prave… Uloga i položaj žena u obrazovnoj politici Banske Hrvatske na prijelazu u XX. stoljeće“ pojasnila koje su se promjene dešavale nakon Mažuranićevih reformi obrazovanja.

Profesor Milivoj Dretar je u predavanju „Žene u ratu“ kroz nekoliko osobnih sjećanja pojasnio položaj žena tijekom Drugog svjetskog rata.

Miljenko Hajdarović je u završnom govoru pojasnio što je Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava ostvarila u svom kratkom postojanju, te je najavio više planiranih aktivnosti tijekom ove i sljedeće godine.

Galerija fotografija je dostupna na ovom linku.

Zahvaljujemo Međimurskoj županiji što je podržala održavanje seminara.